Home /
Tips: Voorbereiden sollicitatiegesprek

Tips: Voorbereiden sollicitatiegesprek

Voorbereiden op een sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! De indruk van je cv was dus positief. Hoe maak je tijdens het gesprek zelf een zo positief mogelijke indruk? Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je je goed voorbereid kom je niet alleen zelfverzekerd over, maar je weet waarschijnlijk ook beter antwoord te geven en hebt een beter beeld van het bedrijf.

Thuis

Doe je research op het internet. Dit betekent dat je de website goed doorneemt. Wat is hun corebusiness, wie is de doelgroep, hoe typeert het bedrijf zich, wat is hun manier van werken, hoe groot is het bedrijf etc. Ook is het goed om kennis van de cijfers te hebben. Daarnaast is het handig te bekijken wie hun directe concurrenten zijn en hoe de markt er verder uit ziet. Misschien is het bedrijf of de branche waarin zij opereren in het nieuws geweest de laatste tijd. Hoe waren zij in het nieuws en wat vind jij van ze? Je kan ook kijken op de LinkedIn pagina of Facebook community. De Facebook community bijvoorbeeld leert je meer over de doelgroep. Op LinkedIn kan je ook zien wie er werken. Ten eerste vertelt dat wat de achtergrond is van de werknemers, maar je kunt ook zien of je gemeenschappelijke kennissen hebt. Noem de naam van deze gemeenschappelijke kennis tijdens het gesprek alleen als je weet dat deze persoon een positieve indruk van je heeft.  

24 uur

De dag voor het gesprek? Ga lekker op tijd naar bed en zorg dat je genoeg slaap krijgt zodat je lekker uitgerust naar je gesprek kan gaan. Het is handig om ook alvast te bedenken wat je aantrekt. Twijfel je over de dresscode? Het is niet gek om te bellen en dat te vragen. Is het daar te kort dag voor? Dan kan je normaalgesproken beter overdressed zijn dan underdressed. Zet je wekker op tijd zodat je je niet hoeft te haasten en daardoor gaat stressen. Neem ook een stevig ontbijt zodat je letterlijk en figuurlijk sterk in je schoenen staat!

Op weg naar het gesprek

Het lijkt logisch, maar vertrek op tijd. Of je nou met het OV of de auto gaat, het is in beide situaties goed om van tevoren de verkeerssituatie te checken. Idealiter heb je de dag ervoor al gekeken op Google Maps hoe de omgeving eruit ziet, of er parkeergelegenheid is en wat de snelste manier is om op de plaats van bestemming te komen. Probeer je niet te (hoeven) haasten. Op die manier voel je je niet alleen zelf rustiger maar je maakt ook een rustigere indruk bij je gesprekspartner.

Net voor het gesprek

Je kan beter een keer te veel checken of je telefoon uit staat dan een keer te weinig. De trilstand is bij sommige telefoons ook vrij luid en dus een afleiding voor vooral jezelf, dus zet liever je telefoon helemaal uit dan op ‘stil’. Wees tegen iedereen in het gebouw beleefd en wacht rustig totdat je naar binnen wordt geroepen. Probeer hierbij niet te ongeduldig over te komen.

Zenuwen?

Bedenk dan dat je cv en motivatie in ieder geval positief werden bevonden en dat is stap 1! Adem nog een keer diep in, de extra zuurstof kalmeert en stimuleert het brein.

Kijk voor meer tips over het sollicitatiegesprek naar:

 

 
 

Pagina's:

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300540
... of we bellen jou
of je mailt ons