Home /
Tips: Een goede motivatiebrief

Tips: Een goede motivatiebrief

De motivatiebrief

Jouw motivatie kan de doorslag geven om je wel of niet uit te nodigen. Wat doe je wel en wat doe je niet?

Doel van de brief

Je motivatiebrief is een aanvulling op jouw cv, hiermee verkoop je jezelf. Het doel is om de werkgever er van te overtuigen dat jouw kwaliteiten en capaciteiten een aanwinst zijn voor het bedrijf. Uiteindelijk dient het natuurlijk als trigger, de werkgever komt zo meer over jou te weten en je hoopt hiermee kans te maken op een sollicitatiegesprek.

Stijl

Het staat professioneel als jouw cv en motivatie een samenhangend geheel zijn. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld dezelfde stijl aan te houden qua lettertype en lay-out. Daarnaast moet de brief duidelijk zijn. Iedereen moet de brief makkelijk kunnen lezen, dus ook mensen zonder inhoudelijke kennis. Daarnaast is het belangrijk dat jouw motivatiebrief relevante informatie bevat. Vanzelfsprekend is jouw motivatiebrief in correct Nederlands geschreven. Als er een contactpersoon in de advertentie staat maak je het persoonlijker door jouw motivatiebrief ook daadwerkelijk aan deze persoon te richten.

Inhoud

Maak een motivatiebrief die volledig is en daarnaast ook de aandacht trekt. Het is echter niet de bedoeling een ellenlange brief te schrijven. Beperk je dus tot zaken die voor deze baan relevant zijn. Een goede motivatiebrief is nooit langer dan één pagina. Het moet de interesse wekken van de werkgever, maar je kunt tijdens een sollicitatiegesprek verder in detail treden. In de eerste alinea vertel je waar je de vacature zag en wat jou aansprak. Daarna maak je de koppeling tussen jou en de baan: hoe verhoudt de baan zich tot jouw cv, jouw arbeidsverleden en jouw opleiding? Wat kan je concreet betekenen voor het bedrijf en welke eigenschappen dragen hieraan bij? Geef hier ook concrete voorbeelden: waar blijkt uit dat je communicatief of analytisch bent? Vergeet ook de afsluiting niet waarin je nogmaals je enthousiasme benadrukt en zegt dat je graag meer over jezelf en je cv vertelt in een persoonlijk gesprek.

Prestaties

Voorbeelden maken je cv concreter. Wat heb je in vorige functies bereikt? Heb je de omzet verhoogd of het aantal bezoekers naar een website verdubbeld? Wat was het effect van het systeem dat je hebt ontwikkeld, hoeveel mensen spelen de game die jij hebt gemaakt? Voorbeelden als deze verduidelijken wat jij daadwerkelijk kunt betekenen.

Overtuigd maar niet arrogant

In een motivatiebrief wil jij jezelf natuurlijk promoten om een zo goed mogelijk beeld van jezelf neer te zetten. Je wilt laten zien dat jij de geschikte kandidaat bent zonder daarbij arrogant over te komen. Blijf altijd eerlijk en straight-to-the-point, maar benadruk zeker ook jouw prestaties en datgene dat jou uniek en geschikt maakt!

 
 

Pagina's:

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen
Telefoon:
020 - 5300540
... of we bellen jou
of je mailt ons